m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Call us on +651 464 033 04

531 West Avenue, NY

Mon - Sat 8 AM - 8 PM

Award winning RIBA Chartered Architects passionate about designing beautiful, usable buildings, places and spaces since 1966

Call us on 01664 563 288

PROJECT
BRIEF

Create new pavilion in keeping with the feel of the historical school to support the pastoral care of the students and boarders, including a space for medical attention, and space to allow provision for music practice, leisure activities, private prayer and reflection. They also desired additional accommodation for overnight use. 

PROJECT
INFORMATION

  • Location Ashby de la Zouch 
  • Sector Education 
  • Client Ashby School 

Awards:

LABC Regional Building Excellence Awards 2019 – Finalist

Charming purpose-built pavilion featuring a new music room, faith and quiet reflection areas.

CHALLENGES

Ashby School is steeped in history and sits in a conservation area, with close proximity to listed buildings and Ashby Castle, a scheduled ancient monument. 

The school required space for all faiths to worship and self-contained accommodation for overnight guests.  

SOLUTIONS

Sensitive and thoughtful consideration was required, both internally and externally, for the building to truly meet the needs of the staff and students and complement the existing historical buildings. The pavilion integrates with the topography of its site and seamlessly sits within the mature trees. The building exudes a beautiful stillness, calmness and tranquility, befitting a place of multi-faith worship and rest.   

The project commenced in the school holidays but once the students returned, stringent procedures were set and abided by with strict safety policies in place.  

In keeping with the setting, the new building highlights the aesthetics of the adjacent buildings, with red facing brickwork and natural stone coursing.  

As part of the design phase of the pavilion and multi-faith room, extensive research was conducted on the principles and rituals of each faith. This was respectfully reflected in the final designs. To ensure safeguarding, a clever layout was developed to provide the three entrances necessary to meet the uses of the building without space being compromised.  

TEAM

  • Architects: HSSP
  • Engineers: Collinshallgreen Ltd
  • Landscape Architects: Golby + Luck 
  • Principle Contractor:  K M Beesley (Construction Services) Ltd 
  • Quantity Surveyors: Graham Clarkson Associates Ltd