m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Call us on +651 464 033 04

531 West Avenue, NY

Mon - Sat 8 AM - 8 PM

Award winning RIBA Chartered Architects passionate about designing beautiful, usable buildings, places and spaces since 1966

Call us on 01664 563 288

PROJECT
BRIEF

This house is a fine example of a stunning transformation. Originally a 1960’s detached house, we were asked to re-use the land to create a stunning home for today’s modern family using natural materials, such as stone, oak and lead. 

PROJECT
INFORMATION

  • Location: Leicestershire
  • Sector: Residential bespoke new build
  • Client: Private Client

AWARDS: 

LABC Regional Awards 2017 – Highly Commended

LJCC Merit Award for Craftsmanship 2017

Our design married traditional artisan craftsmanship with a sleek, modern feel to create a luxury contemporary home that is both beautiful and practical for family life.

CHALLENGES

The home is located on a steep hill. This brings the challenge of how to incorporate the changing levels in the design. The build was also limited by the height of the original property on the site with local planning stipulating the new dwelling did not exceed 1.5 storeys high.  

OUR SOLUTION

Our design married traditional artisan craftsmanship with sleek, modern lines to create a luxurious contemporary home that is both beautiful and practical for family life. Large areas of glazing were used to create a light and spacious feel throughout and to provide a seamless connection with the garden.  

The house is built from natural stone, each block hand carved on site by a small team of skilled stone masons. Their results were exceptional as was their meticulous attention to detail. Not surprisingly, their work was recognised with a Merit of Craftsmanship Award.  

The overall aesthetics of the stone façade is finished with beautifully designed bronze casement windows and zinc flashings to the bay windows to compliment the exceptional stonework. 

Inside, the entrance hall features a full height picture window and glass staircase, leading to a first-floor landing that has stunning open countryside views. The kitchen is dual aspect with the main eating area spilling out on the southern courtyard with double bi-folding doors that create a seamless opening to the garden and the uninterrupted views.  

TEAM

  • Architects: HSSP
  • Stone Masons: Paul Knight and James Kearney
  • Engineers: Black Partnership
  • Landscape Architects: David Greaves